historien

Idéen til musikalen ble født på Lia gård sommeren 2019. Jeg tenkte på ei låt jeg hadde hørt med Radka Toneff; «The moon is a harsh mistress.» Hvor ulykkelig må det mennesket være som søker og lengter etter varme og bekreftelse hos månen? Hvor lenge må det mennesket tjene til ingen nytte under en herre som har ingen ting å gi – utenom falske løfter? For månen er jo ikke sola, den bare later som.

Dermed var kjernen i historien på plass: En gutt får vite at månen er sola, at natt er dag, at det mennesket som er satt til å passe på ham elsker ham. Han lever sitt liv i natten uten å kjenne til noe annet liv. Gutten lever sitt slaveliv i håp om å fortjene å bli sett, men hva om gutten egentlig var en prins, og at han hadde en far et sted som elsket ham fra første hjerteslag, en far han hadde blitt tatt bort fra?

Og så var «Slaveprinsen» født.

PROSESSEN

Som Askeladden møtte hjelpere på veien til prinsessa og halve kongeriket, har jeg det siste året møtt mennesker som tente på historien og løftet den videre: Jarl Arne Aspaker skjønte at prinsen ble født på juleaften, Line Fougner Christensen leste utkastet til manus og lærte meg at handlingen skal drive fortellingen videre. Astrid Sætrang Morvik og Ruth Rein ga meg flotte sangtekster. I høst hadde jeg historien klar med 16 sanger og replikker. En vennegjeng fikk høre det hele mens sola gikk ned over Trondheimsfjorden, og det var da vi bestemte oss for å framføre det hele som en julekonsert i Rissa kirke, jula 2020. Responsen var overveldende, og viste oss at denne forestillingen står på egne bein. Men vi har også ambisjoner om noe «større.» Hvis Askeladden ikke sporer av på veien, så går det mot en oppsetting med fullt antal solister til jul i 2021, og hvem vet om ikke prinsen finner både kjærligheten og kongeriket sitt på veien.

Sven Olav Høivik (foto: Peder Austrud)

Sven Olav Høivik, Rissa, 1.11.20