Det begynner med en god historie

(4.oktober, 2021)

Det var mai, våren 2019. Jeg hadde skrevet en aria verdig en Italiener, og framførte den med fynd og klem sammen med Lars Eggen, nå direktør for Trøndelagsoperaen, på Antikvariatet i Trondheim. Jeg var lykkelig etter framføringen, og tenkte: Kanskje jeg kan lage musikalmusikk?

Avsnitt

Men god musikalmusikk kan ikke stå alene, den trenger en god historie. Cameron Mcintosh, produsenten av Les Miserables, sier at for å produsere en ny musikal må han ha en god historie med troverdige karakterer, karakterer han kan orke å «være sammen med» over lang tid. Uten dette er prosjektet dødfødt, uansett hvor fantastisk musikken blir.

Avsnitt

Jeg fant min historie samme sommer da jeg tenkte på låta «The Moon is a Harsh Mistress.» Det ble kimen til en fortelling jeg ikke ble lei av.

Avsnitt

Jeg begynte å skrive senhøstes 2019 og fikk innspill fra venner som trodde på prosjektet. Jeg måtte godta at det ble en prosess. Jeg trodde flere ganger at jeg var ferdig, for så å måtte begynne på nytt igjen.

Avsnitt

Ved juletider sendte jeg manuset til ei regissør og manusforfatter, og oppdaget at dramaturgi er et fag. At hver scene i et teaterstykke skal forløse en spenning for så å ende med en ny spenning eller konflikt som gjør at publikum blir med til neste scene. At karakterene skal ha sine reiser, eller oppgaver, og at deres sterke- og svake sider vil enten hjelpe, eller forhindre, at de når sine mål.

Avsnitt

Jeg gikk igjennom historie på nytt, og nå måtte jeg bli bedre kjent med karakterene. Hva var deres mål, og hvilke karaktertrekk hadde de som kunne brukes i fortellingen? Passet karakterens reise inn i stykkets hovedfortelling, bygget den opp om hovedrollens oppgave?

Avsnitt

På vårparten 2020 mente jeg at historien var klar og begynte så på musikken. Høsten 2020 hadde jeg 17 låter og en et fortellermanus som formidlet handlingen. Den ble framført julen 2020 med 2 solister i alle roller.

Avsnitt

Og nok en gang trodde jeg at jeg hadde laget en musikal, og at jobben var ferdig.

Men så oppdaget jeg musikalen «Les Misérables.»

Det har jeg tenkt å skrive om i neste innlegg. Vi høres da!