Om å lage en musikal

DET BEGYNTE MED EN DUETT

SKILLE

Jeg tok kirkemusikkutdanning og ville lure meg unna sangundervisningen ved å lage en flott aria til sanglæreren min, Lars Eggen, nå daglig leder i Opera Trøndelag. Det endte med at vi framførte den som en duett på utestedet Antikvariatet i Trondheim. Slik startet samarbeidet mitt med operasjefen, og min drøm om å lage en musikal.

Selve idéen til musikalen ble født på Lia gård sommeren 2019. Jeg tenkte på ei låt jeg hadde hørt med Radka Toneff; «The moon is a harsh mistress.» Hvor ulykkelig må det mennesket være som venter på varme og bekreftelse fra månen? Hvor lenge må det mennesket tjene til ingen nytte under en herre som har ingen ting å gi – utenom falske løfter? For månen er jo ikke sola, den bare later som.

Dermed var kjernen i historien på plass: En gutt får vite at månen er sola, at natt er dag, og at mannen som holder ham fanget, gjør det for hans skyld. Men det skurrer. Han lever sitt liv i natten uten å kjenne til noe annet liv. Men hva om gutten egentlig var en prins, og at han hadde en far et sted som elsket ham fra første hjerteslag, en far han hadde blitt tatt bort fra?

Og så var «Slaveprinsen» født.

SSKILLESKILLEKILLE

SKILLE

VEIEN SÅ LANGT

SKILLE

Som Askeladden møtte hjelpere på veien til prinsessa og halve kongeriket, har jeg møtt mennesker som har løftet historien videre: Jarl Arne Aspaker skjønte at prinsen ble født på juleaften, Line Fougner Christensen leste utkastet til manus og lærte meg at handlingen skal drive fortellingen videre. Astrid Sætrang Morvik og Ruth Rein bidro med flotte sangtekster, Runar Reknes skjønte hva fortellingen skulle hete. En vennegjeng fikk høre det hele mens sola gikk ned over Trondheimsfjorden, og det var da vi bestemte oss for å framføre det som en julekonsert i Rissa kirke, jula 2020. Responsen var overveldende, og viste oss at denne forestillingen står på egne bein. Og nå tar musikalen et steg videre: Vi har fått flotte solister på plass i alle rollene, inkludert operasjefen, og dobler antall konserter og spillesteder. I år blir det framføringer både i Rissa og i Kimen kulturhus i Stjørdal. Vi kaller det fortsatt for en konsert, vi bruker videokanoner til å lage kulisser og vi klarer oss foreløpig uten regi. Men hvis Askeladden ikke sporer av på veien, så vil «Slaveprinsen» modnes til å bli en fullblods musikal som kan glede flere generasjoner i mange år. Og hvem vet om ikke prinsen finner både kjærligheten og kongeriket sitt på veien.

Sven Olav Høivik